Η Ίος είναι ένα κυκλαδονήσι με αναρίθμητες ομορφιές που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Πέρα όμως από τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια, την επίσκεψη σε παραλίες και αξιοθέατα, εμείς σας προτείνουμε κι έναν πιο… ευφάνταστο τρόπο να ανακαλύψετε το νησί στην πιο χαρούμενη, δημιουργική και πολύχρωμη μορφή του: Μέσω των παραδοσιακών γιορτών που διοργανώνονται κάθε χρόνο!
Τα πανηγύρια, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει την αυθεντική ψυχή της Ίου, τους ανθρώπους της, τα ήθη, τα έθιμα και της μουσικές της. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα τα οποία προσφέρονται στο κοινό, στον ίδιο χώρο που θα γίνει το πανηγύρι και μετά να διασκεδάσουν, χορεύοντας μέχρι το πρωί.
Αν και τα πανηγύρια στην Ίο είναι πολλά, και λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα δύο μεγαλύτερα:

24 Ιουνίου: Η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδωνα, στον Πύργο


Ένα απ τα πιο μεγάλα και ξακουστά πανηγύρια στην Ίο, είναι αυτό του Αη Γιάννη του Κλήδωνα, στον Πύργο. Το προσωνύμιο του Αγίου, «Κλήδονας», σύμφωνα με κάποιους, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» και χρησιμοποιούνταν για να περιγραφεί ο συνδυασμός των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια κάποιας μαντικής τελετουργίας.
Ουσιαστικά ο «Kλήδωνας», σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, σχετίζεται με μία μαγική σχεδόν διαδικασία, κατά την οποία αποκαλύπτεται στις ανύπαντρες κοπέλες, η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη μάλιστα, λαμβάνει χώρα κι ένα έθιμο που διατηρείται από πολύ παλιά και είναι πραγματικά εντυπωσιακό στο θέαμα. Στο κέντρο της πλατείας του χωριού, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά, πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού και όποιος ακόμη επισκέπτης θέλει. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό συμβαίνει γιατι η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

29 Αυγούστου: Το πανηγύρι του Αϊ Γιάννη, στην Ψάθη

Η Ψάθη είναι ένας μικρός οικισμός στο βόρειο μέρος του νησιού της Ίου. Απέχει 17 χιλιόμετρα από τη Χώρα και βρίσκεται απέναντι από την Ηρακλειά. Στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη το οποίο φιλοξενεί στο προαύλιό του το μεγάλο πανηγύρι, βρίσκεται ένας τεράστιος ευκάλυπτος που προσφέρει την απαραίτητη σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας έχουν χτιστεί τραπέζια από μπετό και πολλοί πάγκοι, που μπορούν να υποδεχθούν πάνω από χίλιους επισκέπτες.

Παλαιότερα, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι ερχόταν κόσμος για το πανηγύρι αυτό κι από τα γύρω νησιά, από την Αμοργό, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, έχοντας πάρει μαζί του τα απαραίτητα ώστε να μπορέσει να μείνει εκεί δυο και τρία βράδια. Η παράδοση λέει ότι σε αυτό το πανηγύρι, οι νεαροί είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν σε δημόσιο χώρο τις κοπέλες που αγαπούσαν και να τις ζητήσουν σε χορό. Ο χορός που χόρευαν κυρίως στο πανηγύρι, ήταν ο «κάβος», ένας χορός διαφόρων σταδίων, που ξεκινούσε με δυο τρεις νεαρούς (που ο ένας απ αυτούς ήταν ερωτευμένος με κάποια κοπέλα) οι οποίοι πλησίαζαν την κοπέλα (που ήθελε ο φίλος τους) και την προσκαλούσαν να χορέψει.

Στη σημερινή εποχή, στο πανηγύρι αυτό, προσφέρονται συνήθως διάφορα εδέσματα, όπως το τοπικό «γιδοπίλαφο», αρνίσια συκωτάκια κ.α, ενώ η ζωντανή μουσική διατηρεί τη διασκέδαση στα ύψη, μέχρι το πρωί.